wtorek, 14 maja 2019

Przepis na domowe masło migdalowe

Składniki:
  • 30 dag migdałów,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron/kokosowego (można ten składnik pominąć),
  • szczypta soli (opcjonalnie).
1. Migdały (w łupinkach, ale mogą być też obrane) zmiksować z olejem (choć dodatek oleju nie jest konieczny) . Będzie to trwało długo, więc w trosce o zdrowie miksera należy rozłożyć tę czynność na raty – robić częste przerwy i otwierać co jakiś czas mikser, gdyż orzechy nagrzewają się. Najlepiej przygotowywać masło migdałowe w trakcie innych czynności w kuchni i co parę minut włączać mikser na trochę.
3. Nasze wysiłki zostaną nagrodzone. Z początku powstanie rodzaj sieczki z migdałów, z czasem masa stanie się coraz bardziej mokra i oleista, a w momencie, kiedy stracimy nadzieję, że coś  z tego będzie – powstanie masło migdałowe.
4. Powstałe masło migdałowe możemy przechowywać w lodówce do miesiąca.


Masło migdałowe to moja osobista miłość kulinarna. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz