wtorek, 14 maja 2019

Przepis na zupę pomidorową z warzywami i soczewicą

Składniki:
  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 batat,
  • szklanka soczewicy,
  • 3 łyżki oleju,
  • litr wody,
  • 500 ml pasaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego),
  • puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania: kolendra lub natka pietruszki.
  1. Obrać batat.
  2. Pora i seler naciowy pokroić na plasterki, marchewkę na półplasterki, batata w kostkę.
  3. W garnku rozgrzać olej, dodać do niego pora i podsmażać przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
  4. Po chwili dodać pozostałe pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę. Zalać całość wodą.
  5. Gotować aż do miękkości soczewicy, czyli ok. 20-25 minut.
  6. Na końcu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodać pasatę pomidorową i mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy.
  7. Gotować jeszcze 5 minut.
  8. Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa pomidorowa jest moją ulubioną wśród wszystkich zup. Propozycja przygotowania jej z warzywami i soczewicą jest bardzo kusząca i na bank niedługo ją przygotuję. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz