Składniki:
- 1 por,
- 1 marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 batat,
- szklanka soczewicy,
- 3 łyżki oleju,
- litr wody,
- 500 ml pasaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego),
- puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku,
- do podania: kolendra lub natka pietruszki.
- Obrać batat.
- Pora i seler naciowy pokroić na plasterki, marchewkę na półplasterki, batata w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej, dodać do niego pora i podsmażać przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
- Po chwili dodać pozostałe pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę. Zalać całość wodą.
- Gotować aż do miękkości soczewicy, czyli ok. 20-25 minut.
- Na końcu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodać pasatę pomidorową i mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy.
- Gotować jeszcze 5 minut.
- Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa pomidorowa jest moją ulubioną wśród wszystkich zup. Propozycja przygotowania jej z warzywami i soczewicą jest bardzo kusząca i na bank niedługo ją przygotuję. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz