Składniki:
- jedno male jajo,
- pół szklanki płatków owsianych PO namoczeniu lub ugotowaniu (surowych wyjdzie ok. 1/4 szklanki, ale zależy to płatków),
- łyżka mąki kokosowej,
- 1-2 łyżeczki ksylitolu,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szklanka borówki amerykańskiej (lub jagód, jeżyn, malin, wiśni).
- Jajo, płatki owsiane, ksylitol i mąkę kokosową dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. (Ciasto powinno mieć na tyle zwartą konsystencję, aby placki nie rozlewały się na patelni. Tę zwartość zapewnia mąka kokosowa, z podanych składników konsystencja powinna być dobra, jeśli nie – dosyp jeszcze odrobinę mąki kokosowej).
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Łyżką kłaść ciasto owsiano-kokosowe na gorący olej, smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią (ok. 2-3 minut z każdej strony).
- Upieczone placki wyłożyć na talerz, posypać owocami. Do takiego posiłku warto dodać też warzywa.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz