Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki ciepłej wody.
- Do mąki z solą stopniowo wlewać wodę, jednocześnie mieszając ciasto widelcem.
- Wyrobić ciasto dłońmi, dodając ok. 1/4 szklanki wody lub ciut więcej, gdyby było zbyt twarde. Ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do plasteliny.
- Podzielić na 8 części, uformować z nich kule, przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 10 minut. Ja je dodatkowo schłodziłam w lodówce.
- Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm.
- Tortille smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 2-3 minuty.
- Upieczone placki przekładać na talerz i przykrywać ściereczką.
Kto tak jak ja szaleje za tortillami ręka w górę :). Te są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Serdecznie polecam. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz